Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 

Cseh látogatás a Keleti-Bakonyban

2016. június 2-án csehországi állami természetvédelemi szervezetektől (pl. Cseh Természetvédelmi Hivatal, České středohoří Tájvédelmi Körzet) 5 főt láttunk vendégül, akik elsősorban a Keleti-Bakony LIFE+ projekt (LIFE07 NAT/H/000321) beavatkozásaira és eredményeire, valamint az After-LIFE tevékenységre voltak kíváncsiak. Mivel a cseh szakemberek maguk is bonyolítanak egy hasonló LIFE+ pályázatot (LIFE09 NAT/CZ/000363), ezért vendégeinket elsősorban a gyepes élőhelyeken történt beavatkozások, majd az azt követő fenntartó kezelések érdekelték. A látogatókat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a VERGA Zrt. és a MH Bakony Harckiképző Központ munkatársai kísérték.

A június eleji időpont ideális volt a térség természeti értékeinek bemutatására, mivel a dolomitos élőhelyek - főleg a gyepek - ilyenkor impresszív látványt nyújtanak.  Kirándulásunk során a várpalotai Fajdason tekintettük meg az ezüstfa irtás eredményeit, és az ürgetelepítés helyszínét. Vendégeink itt számos ritka növény- és állatfajjal megismerkedhettek. Több fajra rácsodálkoztak, mely a cseh flórában/faunában nagyon ritka vagy éppen kipusztult helyzetű (pl. hangyabogáncs, boglárkalepke fajok). Megtekintettük a fénylő zsoltina éppen most virágzó egyedeit is. Az ösküi Bántán bányarekultivációt, katonai objektumok tájbaillesztését szemrevételeztük. Sokat időztünk a bántai miocén alapszelvénynél, melyet a rekultiváció során tártak fel. Megtekintettünk az ösküi Körös-hegy környékén egy katonai célterületet. Itt rácsodálkoztunk az árvalányhajak és a borzas szulák óriási virágzó tömegére. A program végén megnéztük az ösküi Körös-hegy közelében lévő bálványfairtás helyszínét.

Vendégeink kiemelték, hogy élmény volt számukra a hatalmas összefüggő természetes gyepek látványa, mivel Csehországban a hasonló típusú szubpannon sztyepp élőhelyek sokkal kisebb területűek, és kisebb zárványterületeken találhatóak.     

 

Mészáros András természetvédelmi őr

Nyelvek