Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Ma kezdődik a Kisalföldi homokpuszta LIFE+ projekt 2 napos nemzetközi szemináriuma

"Szárazgyepek helyreállítása" címmel 2 napos rendezvényen kerül bemutatásra a Kisalföldi homokpuszta LIFE+ (LIFE08 NAT/H/000289) projektünk, más hasonló tevékenységű projektekkel, köztük a Keleti-Bakony LIFE+ projekttel is.

A szakmai rendezvény célja, hogy a projekt során megszerzett tapasztalatokat, eredményeket a szakmai közönség elé tárják és megvitassák azokat.

Május 20-án, a szeminárium első napján, előadások és szekció beszélgetések keretében ismerkedhetnek meg a résztvevők a Kisalföldi Homokpuszta és más kiemelt természetvédelmi projektekben a szárazgyepek helyreállításával kapcsolatos módszertanokról, sikerekről és jelenlegi kutatásokról. Részletes program itt található. 

Projektünkről Petróczi Imre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakmai igazgatóhelyettese tart előadást, melyben ismerteti a projekt megvalósítási időszaki alatt elért főbb eredményeket, melyek a következők:

 • Összesen 600 hektárnyi leromlott állapotú pannon füves puszta helyreállítása (pl. cserjés eltávolítása)
 • 5 db mesterséges fészek kihelyezése a kerecsensólyom ismételt megtelepedésének elősegítésére, ill. 600 db ürge áttelepítése a projektterületre
 • 37 db, a projektterületen található illegális szemétlerakó, bánya, felhagyott katonai objektum rekultivációja
 • Összesen 6.422 tonna különböző típusú hulladék elszállítása a területről
 • Tűzvédelmi övezetek (tűzpászta) kialakítása összesen 6 km hosszúságban
 • Tűzvédelmi vízgyűjtő medence megépítése 9.300 m3 víz tározása céljából
 • Tűzvédelmi útvonalak rekonstrukciója összesen 34,5 km hosszúságban
 • Feketefenyő erdők átalakítása őshonos molyhos tölgy és csertölgy állománnyá közel 35,5 hektáron
 • Tanösvény létrehozása a Vár-völgyben (13 állomással, táblákkal)
 • Összesen 4 vezetett túra mintegy 400 résztvevővel
 • A katonai személyzet részére 4 alkalommal képzés megtartása összesen 121 fő részvételével

Az eredmények monitorozása a projekt zárását követően is folyamatos. Véleményünk szerint a természeti értékek hosszú távú megőrzése a honvédség, az erdőgazdálkodó, a vadgazdálkodó és a természetvédelem szoros együttműködésével biztosítható, és ennek lényeges eleme egymás álláspontjának és igényeinek a megismerése. A természetvédelem és a honvédelem együttélése a természeti értékekben gazdag területeken nem lehetetlen, hiszen a két tevékenység összehangolható és nem egy esetben az érdekek is egyeznek. Ahol ez sikerül, ott mind nekünk, mind az Európai Unió közössége számára megmarad a természeti értékeknek óriási tárháza. 

Május 21-én, a második napon, a Kisalföldi Homokpuszta projekt területén található katonai lőtéren egy terepbejáráson mutatják meg a projektben ezen a téren elért eredményeiket.

 

Nyelvek