Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 

Tájékoztatási akciók jelenlegi állása

D.1. akció: A projekt honlapjának elkészítése és karbantartása

A domain regisztrációja és a honlap implementálása 2009-ben a projekt elején megtörtént. Ezt követően a honlap tartalma rendszeresen frissítésre került: az időszakos frissítések mellett amennyiben megosztani szánt információ került a birtokunkba a projekt előrehaladásáról, azt rövid határidőn belül feltöltöttük a weboldalra. Továbbá rendszeresen tájékoztatást adtunk a honlapon a projekt kapcsán megvalósuló eseményekről és azok visszhangjáról, sikerességéről.
Sajnálatos módon 2012. augusztus második felében összeomlott a projekt honlapjának helyet biztosító szerver, így elveszett a honlap és annak minden nemű tartalma. A honlap helyreállítása, újbóli programozása hosszadalmas folyamatos, mivel a honlapról nem készült biztonsági mentés, és ennek következtében minden anyag újbóli feltöltése vált szükségessé. A honlap 2013 áprilisában ismét működőképessé vált, a tartalmak visszatöltésre kerültek és azóta is frissülnek a projekt aktualitásaival és kapcsolódó hírekkel.

A projekt zárás közeledtével a honlap mellett létrehoztunk egy közösségi oldalt is a projekt számára, amelyen könnyebben lehet terjeszteni rövid információkat a projektről, illetve híreket a konzorciumi partnerek tevékenységéről. Az oldal a Facebookon érhető el. 

A honlap a projekt megvalósítási szakaszának lezárása után is elérhető marad.


D.2. akció: Sorompók, tájékoztató és figyelmeztető táblák kihelyezése 

A 25 db figyelmeztető és tájékoztató tábla, valamint a 10 db sorompó kihelyezése 2009-ben megtörtént. Sajnálatos módon több alkalommal is megrongálták már a kihelyezett eszközöket, amelyek pótlása, javítása folyamatos feladatot jelent a Verga Zrt. számára.

Az akció befejeződött, lezártnak tekinthető. Az akció megvalósulási időszaka: 2009. II.-IV. negyedév
Karbantartási munkák: minden év II. negyedévében 

 
D.3. akció: Tanösvény kialakítása 

A tanösvény elkészült, átadása 2010-ben megtörtént.
 
A tanösvény nyitott a nagyközönség számára. Számításaink szerint a kiránduló szezonban hétvégenként 40-50, hétköznapokon pedig 10-20 látogató megy végig naponta a tanösvényen. Ősszel és tavasszal a környék iskolái tartanak 1-1 rendezvényt itt, mintegy 2-300 iskolás részvételével. A tanösvény ad otthont a Föld Napja helyi rendezvényeinek (április 22-én). A tanösvényről szóló információs anyagok és térképek a helyi Tourinform irodában megtalálhatók. Információs táblákat helyeztünk ki Várpalotán (2 db) és Guttamásiban (1 db). A kiránduló szezon előtt a tanösvényt megtisztítjuk, a szemetet összegyűjtjük, és az információs táblákat helyreállítjuk. Sajnálatos módon a vandalizmus jeleit több alkalommal felfedeztük már a területen.

Az akció lezártnak tekinthető. Az akció megvalósulási időszaka: 2009. IV. negyedév - 2010. I. negyedév
Karbantartási munkák: minden év II. negyedévében 

 
D.4. akció: Layman’s report kiadása

Az akció a projekt lezárásaként 2014 tavaszán megvalósult, ennek eredménye egy 24 oldalas magyar és angol nyelvű kiadvány készült, amely a teljes projektről ad tájékoztatást. A kiadvány innen letölthető.
A kiadványt terjesztettük a 2014. májusi nemzetközi konferenciánkon és a 2014 júniusában megtartott, utolsó lakossági fórumon is a résztvevők között.

Az akció lezárult. Megvalósulási időszak: 2014. I. - II. negyedév


D.5. akció: Média-megjelenések

A 2010 októbere és 2011 novembere között eltelt időszakban a témával kapcsolatosan 4 cikk jelent meg online felületen, illetve 1 cikk jelent meg a nyomtatott médiában:
- Környezetvédelmi minikonferenciát szervezett Bakonykuti civil egyesülete - Szent Korona Rádió 2011. 06.07
- Környezetvédelmi minikonferenciát szervezett Bakonykuti civil egyesülete - tisztajovo.hu 2011. 06.08
- Kincsek közt élünk - fmh.hu -2011.07.07
- Ízelítő a Kelet-Bakony természeti értékeiből - naplo-online.hu 2011.10.07
- Ízelítő a Bakony kincseiből – Veszprémi Napló 2011.10.08

Az előző jelentési időszak májusáról az aktuális jelentési időszak, 2010 szeptemberére halasztott túrára az újságírók meghívást kaptak (http://keletibakony.hu/node/239).

2011. október 8-án a második vezetett túra megtartására került sor, melyről az alábbi felületeken jelentek meg felhívások:
 - Csor.hu
 - Hajmasker.hu
 - Cisz.hu
 - Varpalota.hu
 - Naplo-online.hu

2011 októbere és 2012 novembere között eltelt időszakban a témával kapcsolatosan 4 cikk jelent meg online felületen, illetve 1 tudósítás jelent meg a televízióban:
- Különleges természetjáró túra a Bakonyban (2012.05.12, MTV)

2012. május 12-én vezetett túra megtartására került sor, melyre a sajtó képviselői is meghívást kaptak: MTI, Fejér Megyei Hírlap, Veszprém TV, Palotai Hírnök

Az alábbi felületeken jelentek meg felhívások:
 - Turatars.com
 - Teljesitmenyturazoktarsasaga.hu
 - Greenfo

2013. december 3-án egy sajtóreggeli keretein belül adtunk tájékoztatást a projekt eredményekről, Budapesten. 

2014-ben a "Természetvédelem katonai területeken" megnevezésű nemzetközi konferenciánk előtt május 14-én egy újabb sajtótájékoztatón mutattuk be a projekt eredményeket. A sajtótájékoztatóhoz kapcsolódóan sajtóközleményt is adtunk ki. 
A sajtóközlemény és a sajtótájékoztatón elhangzott tájékoztatás alapján az alábbi médiumokban jelent meg hír a projektről:
 - Greenfo
 - Veol.hu 
 - Honvedelem.hu
 - Országos Erdészeti Egyesület honlapja
 - Raketaezred.hu
 - Veszprémi Napló 
 - Veszprém TV
 - Echo TV Hazai Vadász c. műsora 

Összefoglalva a projektre vonatkozó média megjelenéseket, az alábbi számok jellemzik a megvalósulási időszakot:

  • kiadott sajtóközlemény: 5
  • sajtótájákoztató: 2 
  • cikk országos sajtóban: 4
  • cikk helyi médiában: 9
  • interneten publikált cikk: 66
  • televíziós megjelenés: 4
  • rádiós megjelenés: 2

Az akció lezárult.

 

D.6. akció: Információs és oktatási anyagok kiadása

Az oktatási és tájékoztatási anyagok elkészültek. Kiosztásuk az egyes vezetett túrákon, lakossági fórumon, sajtótájékoztatón, illetve a nemzetközi konferencián is megtörtént. 

A projekt alapvető tudnivalóit egy 500 példányban elkészült szórólapon mutattuk be.  

A részletesebb bemutatást szolgálja a 2010 júniusára elkészült multimédiás oktatóanyag, amely áll egy projekt területet bemutató videofilmből, a területen élő fajokat bemutató lexikonból és egy alap ill. emelt szintű kérdéssort tartalmazó kvízből. Ez az oktatóanyag elérhető a honlapon is, de DVD eljuttatuk a környékbeli iskolákhoz is, illetve az 1. vezetett túránk résztvevőinek adtuk ajándékba.  

A hírlevélre 2012. július végéig 159 olvasó iratkozott fel, köztük közel 30, az érintett területhez köthető oktatási intézmény, számtalan település, Nemzeti Parkok, természetvédelemmel foglalkozó szervezetek, egyesületek, környezetkedvelő magánszemélyek, valamint a témában meghatározó médiumok.
2014 júliusában 250 aktív tagja van a hírlevélre feliratkozott csoportnak.

A Keleti-Bakony projekt keretein belül 2011 decemberében és 2012 májusában került kiküldésre angol nyelvű hírlevél.  A hírlevélre 2012. július végéig 86 olvasó iratkozott fel, köztük a környékbeli országok nemzeti parkjai, a LIFE projektben részt vevő országok képviselői (román, litván, lett, belga, finn, olasz, cseh, észt, lengyel) természetvédelemmel foglalkozó nemzetközi szervezetek.

Utolsó hírlevelünket 2014 tavaszán küldtük ki, de terveink szerint a projekt lezárását követő fenntartási időszakban is évente küldünk tájékoztatást a feliratkozott érdeklődőknek. 

Az angol nyelvű olvasók számát a nemzetközi konferencián tovább bővítettük, így már több mint 100-an vannak. 

Az akció lezárult. De hírlevelek kiküldését a fenntartási időszakban is tervezzük. 

 

D.7. akció: Lakossági fórumok

A nyitó lakossági fórum 2009. március 26-án került megrendezésre Veszprémben. A helyi médiában megjelent cikkek, a városközpontban elhelyezett szórólapok, a 200 helyi civil szervezethez eljuttatott meghívók és az önkormányzat segítésével igyekeztek az érdekelt feleket bevonni az eseménybe. A részvevők a projekt célkitűzéseiről és akcióiról hallhattak előadást, valamint részt vehettek az azt követő nyilvános vitában. Az eseményen szórólapok is szétosztásra kerültek.

A legutóbbi 2011. június 16-án került megrendezésre a „Bakonyi Lőtér és a Természetvédelem” címmel Várpalotán. 

A záró lakossági fórumot 2014 júniusára halasztottuk, hogy a nemzetközi konferencián történő szakmai bemutatást követően a környező települések lakosainak is beszámoljuk az 5 éves projektidőszak eredményeiről. A lakossági fórum így június 3-án Veszprémben került megrendezésre. Meghívókat a helyi civil szervezeteknek és a projektterület által érintett önkormányzatoknak küldtünk ki. Az eseményen a tavasszal elkészült Layman's reportból is adtunk az érdeklődőknek. 

Az akció lezárult. 


D.8. akció: Vezetett kirándulások a nagyközönségnek

Első alkalommal 2010. szeptember 25-én került sor a vezetett túrára. A program a várpalotai Vár-völgyben mintegy 110 fővel zajlott le. A túravezetők két nagyobb (40-50 fő) és egy kisebb (24 fő) csoportban vezették végig a résztvevőket az útvonalon. A túrán a projektterület környéki iskolák – Várpalota, Veszprém-Gyulafirátót – tanárai és diákjai mellett különböző turistaegyesületek, társadalmi szervezetek és önkormányzatok képviselői, illetve természetvédelmi szakemberek vettek részt, de kisgyermekes családok is érkeztek. A túra jellege miatt, mely kisebb emelkedőkkel tarkított könnyű, gyalogos túraként volt megjelölve, utóbbiak is jól viselték a 3,5-4 órás sétát.
A megjelentek megismerkedhettek a projektindító alapgondolattal, valamint, az elnevezéshez híven, számos védett növény- és állatfajjal. Ezt a célt a LIFE+ projektben kialakított és bemutatott tanösvényt végigjárva a 13 kijelölt pihenőhelyen elhelyezett nagyméretű, színes tájékoztató tábla is jól szolgálta. Mivel számos kérdés és felvetés is elhangzott a túrázók részéről a projekttel kapcsolatban, így további érdekességekkel is szolgáltak a végrehajtandó feladatokról és ezek várható eredményeiről a túravezetők (Szedlák Tibor - HM VERGA Zrt., Mészáros András és Petróczi Imre - Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság), azaz projektet megvalósító szervezetek munkatársai. A projekt által érintett várpalotai lőtér katonai jelentőségéről és kihasználtságáról a MH Bakony Harckiképző Központtól Molnár Zoltán őrnagy tartott beszámolót.

A második túrára a Várpalotai Lő- és Gyakorlótér területén, Veszprém környékén 2011. október 8-án, szombaton került sor. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága által irányított túrára meghívást kaptak a közeli iskolák és önkormányzatok, illetve környezetvédelmi és honvédelmi kormányzati szervek képviselői, a természetbarátok és az újságírók is. A korábbi kedvezőtlen, esős időjárás aggasztotta a szervezőket, és a túra napja is borongósan indult, de a lelkes 38 fős csapat nekivágott a Jutaspusztáról induló 13 km-es útnak. A A túra résztvevői első kézből kaptak tájékoztatást a projekt jelenlegi állásáról, a projektterületről, a projekt tervezett és végrehajtott akcióiról és minden egyébről, ami a csoporttagokat érdekelte. Jelen voltak a HM VERGA Zrt., az Aquaprofit Zrt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának képviselői, továbbá a Lőtérparancsnokság kollégája is, így teljes körű volt a tájékoztatási lehetőség. A túra a kora délutáni órákban ért véget a kiindulás helyére való visszaérkezéskor.

 „20 éves a LIFE Program” rendezvénysorozat egyik magyarországi állomásaként a HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei ismét nagy sikerű vezetett túrát tartottak a nagyközönség számára a Keleti-Bakonyban.  Az egész napos programra 2012. május 12-én, szombaton került sor, melyen az érdeklődők a nagyközönség elől elzárt területen, a Lőtéren át vezető útvonalon ismerhették meg a Keleti-Bakony szépségeit. A Bakonykútiból indult 11-12 km hosszúságú, közepes nehézségi fokú vezetett túra célja a 20 éves LIFE Program által támogatott projektben zajló tevékenységek és eredmények bemutatása. A szép számmal összegyűlt mintegy 150 érdeklődő bepillantást nyerhetett a térség természeti értékeibe, valamint első kézből kaphatott tájékoztatást a projekt keretében végrehajtott természetvédelmi rekonstrukcióról, illetve a projektterület katonai vonatkozásairól is bemutatót tartottak a szervezők.

2013. október 19-én vezetett túra került megrendezésre a Bakony-hegység negyedik legmagasabb pontjára, Papodra. A 102 résztvevő információkat kapott az erdők, főként a bükkösök természetvédelmi jelentőségéről. A túra során megismerhettük a Magas-Bakonyra jellemző védett örökzöld babérboroszlánt, a kései laskagombát, megkóstolhattuk a bükkmakkot, bepillantást nyerhettünk a triászkori mészkő és dolomit kőzetek kialakulásába és fennmaradt formavilágába. A kirándulás csúcspontja a Papod-hegy 664 m magas tetején a két nappal korábban átadott kilátó csodálatos panorámája volt, melynek részeként rácsodálkozhattunk a Várpalotai Lő- és Gyakorlótér, azaz a LIFE+ projektterület végtelennek tűnő dolomitgyepjeire is.

Bár az akció befejeződött, a nagy sikerre való tekintettel várhatóan a projekt zárását követő fenntartási időszakban is folytatjuk a vezetett túrák szervezését.


D.9. akció: A honvédségi alkalmazottak belső oktatása a gyakorlati környezetvédelemről

Az első oktatást 2010. április 19-én tartottuk, ekkor az előadások mellett terepbejáráson is résztvettek a katonák a várvölgyi útvonalon. Az oktatáson a környezetvédelemmel foglalkozó katonai személyzet vett részt. A 40 résztvevő nyomtatott oktatási anyagot is kapott. 

2011. január 20-án került sor a második környezetvédelmi oktatásra a honvédségi alkalmazottak körében. A várpalotai laktanyában tartott képzésen több mint 30, a lőtér parancsnokságához tartozó katona vett részt.
A délelőtti programon többek között szó volt Magyarország természetvédelmi helyzetéről és tevékenységéről, a Keleti-Bakony LIFE+ projekt ismertetéséről és a Natura 2000-es területek bemutatásáról. A délutáni oktatáson a katonák kifejezetten az általuk már jól ismert lőtér természeti értékeiről és a lőtér egykori használatáról, illetve a mai táj kialakulásáról halhattak előadást. Az oktatási anyag fő témái közé tartoznak továbbá a helyes katonai viselkedés a területen, illetve a katona lehetőségei a természetvédelemért, és a területért.
Az oktatásokhoz segítséget nyújt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által kiadott oktatófüzet, melyet minden résztvevő kézhez kapott. Sajnos, a január nem volt alkalmas a természeti értékek terepi bemutatására.

2012. november 6-án a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal által szervezett szakkiképzésen a Környezetvédelmi Szekció keretei között kaptunk lehetőséget az éves tréningünk megtartására Balatonkenesén. Az elméleti képzésünkön mintegy 29 fő katonai szakszemélyzet vett részt. Az ez évi előadásban a hangsúly a projektterület, mint lő- és gyakorlótér katonai használatával összefüggő természetvédelmi problémák feltárásán és kezelésén volt. 

2014. április 4-én is tartottunk oktatást, melyen 6 újonnan érkezett katona vett részt. A témák megegyeztek a korábbi oktatáson elhangzottakkal.  

Nemcsak a magyar katonák és katonai személyzet részesült természetvédelmi képzésben. 2014. április 17-én a "Várpalota Challenge 2014" hadgyakorlaton résztvevő holland katonáknak is tartottunk tájékoztatót a terület természeti értékeiről, azokat érintő problémákról és megőrzés lehetőségéről és fontosságáról. A oktatásról a híreink között is írtunk, illetve a képgalériában is osztottunk meg fotókat

Az akció lezárult. De a fenntartási időszakban is vállaltuk a környezetvédelmi képzés megtartását. 


D.10. akció: A legjobb gyakorlati tapasztalatok cseréje más LIFE+ katonai kezdeményezésekkel

A nemzetközi disszemináció megalapozására egy „Military-LIFE” adatbázis készült.
2009. szeptember 15-18. között litvániai tanulmányútra került sor, melynek keretében az ADAZI projekt tapasztalataival ismerkedhetett meg a delegáció, valamint a Keleti-Bakony projekt is bemutatásra került.

2010 júniusában fogadtunk egy türingiai delegációt, a látogatók betekintést nyerhettek többek között a konzorcium felépítésébe, az első 18 hónap alatt elvégzett feladatokba, a projektterületen jelenleg folyó munkálatokba, valamint megismerhették a jövőben tervezett akciókat. Az látogatásról megjelent hírünk itt érhető el.

Veszprémben került megrendezésre 2014. május 14-16. között a „Természetvédelem katonai területeken" c. nemzetközi konferencia, amelyet a Keleti–Bakony (LIFE07 NAT/H/000321) és a Kisalföldi Homokpuszta (LIFE08 NAT/H/000289) projektek keretei között, közös együttműködéssel, Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt, a Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatóság, valamint az Aquaprofit Zrt. szervezett.
A rendezvényre 13 országból közel 100 résztvevő érkezett. A konferencia résztvevői megismerhették a két projektben elért eredményeket, amellett, hogy hallhattak a LIFE Program 2014-2020-as programozási időszakban bevezetett változásairól, annak magyarországi eredményeiről, különlegességeiről, valamint a LIFE+ projektek nemzetközi jellemzőiről is. A honvédelmi és természetvédelmi szekciók előadásaiban több mint 20 előadó mutatta be saját projektjének tapasztalatait: biológusok, ökológusok és környezetvédelmi szakemberek ismertették az általuk végzett rehabilitációs munkát, miközben a honvédség és NATO meghívottak a katonai szempontok alapján mutatták be a projekt tevékenységeket. Az elhangzott előadások itt érhetők el. 
A konferencia második és harmadik napján a Keleti-Bakony és a Kisalföldi Homokpuszta projektterületeket ismerhették meg a résztvevők. A terepbejárásokon az előző nap bemutatott természetvédelmi akciók gyakorlati részét szemlélhették meg az érdeklődők, és egyben egyedülálló lehetőségként az akciót koordináló szakértőktől, szakemberektől a helyszínen is érdeklődhettek a tapasztalataikról.

A projekt megvalósítása során szerzett tapasztalatok megosztását a jövőben is tervezzük, felkérések esetén szívesen tartunk előadást, illetve veszünk részt szakmaikonferenciákon.

 

D.11. akció: Projekt utáni kommunikációs terv

A projekt utáni kommunikációs terv összefoglalja a fenntartási időszakra tervezett tájékoztatási akciókat, amelyek célja, hogy a projektről és elért eredményeiről továbbra is értesüljenek az érintettek és érdeklődők. 

A terv 2014 nyarán elkészült, innen letölthető. 


D.12. akció: A legjobb gyakorlati tapasztalatok kicserélése gyakorlati együttműködéssel a tényleges elterjesztési tevékenységekben résztvevőkkel

A disszeminációs tevékenységek végrehajtása során a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és az Aquaprofit Zrt. folyamatosan együttműködött.

Néhány példa erre:

2010. június 10-11.: a türingiai delegáció fogadása

2011. november 3-6.: részvétel a 7. Magyar Természetvédelmi és Biológiai Konferencián, az ürgetelepítés bemutatás poszteren

2012. május 20.: részvétel a „20 éves a LIFE Program” rendezvénysorozatban

2012. június 3-6.: részvétel a "Steppenlebensräume Europas - Gefährdung, Erhaltungsmaßnahmen und Schutz" elnevezésű konferencián Erfurtban (Németország)

Nyelvek