Eseménynaptár

Ke Sz Cs Sz Va
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 

Ürgemonitorozás 2017-ben

A telepített állományok megtelepedésének sikerét évenkénti monitoring felmérés keretében végeztük. A tervezett két alakalom helyett az augusztusi-szeptemberi időszakban végeztük a felméréseket, mivel ez alkalmas a frissen telepített és a már idősebb állományok monitorozására is.

A pályázat keretében végzett három telepítés közül a jelenleg rendelkezésünkre álló monitoring adatok alapján megállapíthatjuk, hogy két telepítési helyszínen (Bakonykuti, Hideg-völgy és Várpalota, Fajdas) az ürgekolóniák élőhely-kolonizációját és egyedszám változását figyelembe véve már követik a térség ürgeállományainak dinamikáját. Az utóbbi, 2016-2017-ben végzett egyedszám felmérések alapján a Hideg-völgyi állomány egyedszáma inkább stagnál, míg a fajdasi állomány visszaesése tapasztalható.

A monitoring munkák eredményei alapján megállapíthatjuk, hogy az állományok aktuális egyedszámát az időjárási tényezőkön, a betegségeken és az egyéb szabályozhatatlan környezeti paramétereken túl elsősorban az ürgék élőhelyén folytatott területkezelési gyakorlatok befolyásolják.

A projekt keretében végrehajtott telepítések eredményei alapján a kialakuló kolóniák nem igénylik további egyedek áttelepítését, azonban a területkezelés továbbra is ez egyik legfontosabb eleme a telepített ürge állományok hosszú távú megőrzésének.

Nyelvek